Een huis kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Daarnaast heb je ook eigen geld nodig om een huis te kopen. Maar met de juiste planning en de juiste technieken is het goed mogelijk om zelf een spaarpotje op te bouwen voor het kopen van een huis. Om je op weg te helpen vind je hier een aantal tips.
Doelen stellen
Het eerste dat belangrijk is, is het stellen van een doel. Bepaal het bedrag dat je nodig hebt om een huis te kunnen kopen. Reken uit met welke kosten koper je te maken krijgt. Hierbij kun je denken aan de notariskosten, overdrachtsbelasting, makelaarskosten. Zo weet je precies waar je naartoe werkt. Het helpt ook om een betere planning te maken. Reken uit hoeveel je per maand moet sparen om op een bepaalde datum het geld bij elkaar te hebben.
Maak een budget
Om te zorgen dat je ook daadwerkelijk het bepaalde bedrag per maand opzij kunt zetten, is het handig om een budget te maken. Breng eerst je financiële situatie in beeld. Hoeveel komt er per maand binnen en wat gaat er uit. Bekijk waar je kunt besparen en beperk het doen van onnodige uitgaven. Zet een spaarplan op en streef ernaar een vast percentage van je inkomen elke maand te sparen. Automatiseer deze spaartransacties indien mogelijk. Kies voor een bescheiden levensstijl en vermijd het aanschaffen van luxegoederen die niet bijdragen aan je langetermijndoelen.
Schulden vermijden
Als je een huis wilt kopen is het belangrijk dat je zo min mogelijk schulden hebt. Betaal bestaande schulden zo snel mogelijk af en ga geen nieuwe leningen aan. Beperk het aangaan van nieuwe schulden, vooral schulden met hoge rentetarieven. Hieronder valt ook het gebruik van je creditcard. Probeer deze zo min mogelijk te gebruiken voor de dagelijkse uitgaven en gebruik hem alleen als het echt niet anders kan.
Extra inkomen
Kijk naar mogelijkheden om extra inkomen te genereren, zoals een bijbaan, freelance werk of het verkopen van ongebruikte spullen. Ook het investeren in aandelen of cryptovaluta kan een optie zijn. De koers van Bitcoin is bijvoorbeeld erg veel gestegen de afgelopen jaren. Elk extra bedrag kan bijdragen aan je spaardoel. Zorg er wel voor dat als je kiest voor beleggen je dit alleen doet met geld dat je kunt missen. Er komen namelijk ook risico’s bij kijken.
Onderzoek de hypotheekvereisten
Kijk welke hypotheekopties er zijn en onderzoek wat de vereisten zijn. Sommige hypotheken vragen om een kleiner percentage aan eigen inleg, maar dit kan leiden tot hogere maandelijkse hypotheeklasten. Zorg er daarom voor dat je goed begrijpt wat de eisen betekenen en wat de consequenties zijn van soepelere eisen.
Houd de vastgoedmarkt in de gaten
Het is verstandig om zodra je begint met sparen de vastgoedmarkt in de gaten te houden. Als je flexibel kunt zijn met de locatie of timing van je aankoop, kan het wachten op gunstige marktomstandigheden je helpen betere deals te vinden.
Hulp van familie en vrienden
Kijk of je financiële steun kunt krijgen van familie of vrienden. In sommige gevallen kunnen je ouders garant voor je staan of je een renteloze lening aanbieden, zodat je sneller een huis kunt kopen. Ook een voorschot op de erfenis of een mede-investering in een huis kunnen opties zijn die je kunt overwegen.
Belastingvoordelen en subsidies
Onderzoek of je in aanmerking komt voor belastingvoordelen en subsidies. Informeer je ook over de hypotheekaftrek. In sommige gemeentes zijn er subsidiepotjes die starters kunnen helpen om de drempel voor het kopen van een eigen woning te verlagen. Bekijk hiervoor de mogelijkheden in je gemeente.
Extra inkomsten naar je spaarrekening
Als je extra inkomsten ontvangt, zoals een bonus op het werk of een belastingteruggave, zorg er dan voor dat je deze inkomsten rechtstreeks naar je spaarrekening overmaakt, zodat deze ten goede komen aan de aanschaf van je eerste eigen huis.
Geduld en discipline
Het kopen van een huis vereist geduld en discipline. Blijf gefocust op je doel en heb een lange adem. Blijf sparen en volg de bovenstaande tips op en voordat je het weet heb je een aanzienlijk bedrag bij elkaar en kun je je eerste eigen woning kopen.