Een kritische kijk op de nadelen van visolie supplementen

brown and yellow medication tablets

De een kan geen genoeg krijgen van een portie sushi, de ander gaat alleen al van de lucht van vis over zijn nek. Heeft dat dan iets met visolie te maken? Nou, niet per definitie nee. Of nou ja, voor die laatste geroep mensen is het nemen van visolie als supplement misschien niet het meest geweldige idee. De reden daarvoor is natuurlijk de geur en smaak…

Dit ‘nadeel’ aan visolie (wat voor lang niet iedereen als nadeel zal worden ervaren) is er eentje. In deze blog zullen we je voorzien van nog enkele andere vermeende nadelen van visolie. Lees je gauw verder? Dan weet je misschien of dit supplement wel of niet iets voor jou is!

Disclaimer: we zullen je nooit aanraden om een bepaald voedingssupplement wel of niet te nemen. Raadpleeg altijd een medisch professional/ je arts om te bepalen of het nodig is dat je het slikt en of het wel geschikt voor je is.

Wat is visolie eigenlijk?

Om de nadelen te begrijpen, is het ook wel handig dat je wet wat visolie eigenlijk is, of niet dan? Vandaar eerst een korte uitleg van wat het product inhoudt en wat de vermeende gezondheidsvoordelen ervan zijn. Dus, vsolie is een voedingssupplement dat meestal visolie bevat. Het is rijk aan omega-3-vetzuren, waarbij het meest wordt geadverteerd met EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Omega-3-vetzuren staan in elk bekend om hun mogelijke gezondheidsvoordelen, zoals het ondersteunen van de hartgezondheid, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de hersenfunctie.

Zij die erg geïnteresseerd zijn in gezond leven, kunnen overwegen dit te nemen. Zo beschrijft het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) dat bijvoorbeeld sporters sneller kunnen herstellen met visolie. Ook ouderen, zwangere vrouwen en andere mensen die baat hebben bij EPA en DHA, zullen hiervan kunnen profiteren. Maar goed, nogmaals willen we je op je hart drukken dit eerst te overleggen met je arts.

Welke nadelen kent visolie?

Als het geen kwaad kan, het nemen van visolie, waarom zou je het dan achterwege laten? Nou, omdat visolie wel degelijk een aantal nadelen kent. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan…

… bijwerkingen

Sommige mensen ervaren maagklachten bij het innemen van visolie. Een andere bijwerking van visolie is dat een aantal mensen oprispingen ervaart. Dit zorgt voor een visachtige smaak in de mond, net zoals de adem die zo zal ruiken. Het is ongemakkelijk voor de persoon zelf, maar ook voor de personen met wie hij of zij spreekt. Overigens zullen de meeste bijwerkingen vrij mild zijn en met enige tijd alweer vervliegen. Dat is fijn.

Tip: lees altijd de bijsluiter voor gebruik, om te lezen over eventuele waarschuwingen en dus de bijwerkingen.

… bloeddruk

Een te hoge dosis aan visolie kan ervoor zorgen dat de bloeddruk erg daalt. Als je van jezelf al een lagere bloeddruk hebt of medicijnen slikt tegen een lage bloeddruk, kan visolie negatieve gevolgen hebben voor je lichaam. Pas daarom goed op en laat je niet verleiden om supplementen te nemen die verkeerde gevolgen kunnen hebben.

… vis

Visolie is afkomstig van een vis. Dat betekent dat het product niet geschikt is voor zij die vegetarisch, dan wel veganistisch eten. Mogelijk kan je op zoek gaan naar alternatieven, maar in principe is er geen vegetarische variant van dit product op de markt.

… als je al vis eet

Als je een fervent visliefhebber bent en bijvoorbeeld al eens per week een vette vis consumeert, dan is het niet per se nodig om dan ook nog eens visolie te slikken. Je overschrijdt dan mogelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de stoffen die in visolie verwerkt zitten. Het is prima om iets in je voeding aan te vullen, maar alleen als het nodig is. Bovendien is het eten van een lekker stukje vis toch weer lekkerder dan het innemen van een visolie capsule?

Conclusie

Wat we leren uit deze blog? Nou, dat als je visolie overweegt, het raadzaam is om te beginnen met een lage dosis en deze geleidelijk te verhogen terwijl je eventuele bijwerkingen in de gaten houdt. Het is ook nuttig om een arts of een geregistreerde diëtist te raadplegen om te bespreken of visolie geschikt is voor jouw specifieke gezondheidstoestand en om de beste dosering te bepalen.

Hoewel wij zelf niet echt de grootste voorstander zijn van voedingssupplementen, hopen we je op deze manier wel voldoende te hebben geïnformeerd. Op naar een mooie toekomst waarin we allemaal gezond mogen zijn en blijven. Dát is immers wat echte rijkdom betekent, of niet dan?