Een droombaan als stewardess: opleiding, salaris & meer

Misschien is het al je droom sinds je een klein meisje was of vond je dit de het beste idee ever: je wilt graag stewardess worden. Maar hoe word je stewardess? Wat zijn je taken? En wat schuift dat eigenlijk?

Je wil graag stewardess worden of bent benieuwd naar de manier waarop zij te werk gaan. We zullen je eerst vertellen over het takenpakket van een stewardess. Er is een verschil tussen een grondsteward en een steward in de lucht. In dit artikel zullen wij ons met name focussen op de luchtvaart!

Takenpakket

Dus, hoe ziet je dag er eigenlijk uit?

Misschien kom je wel met voorrang langs security in je functie, maar dat betekent niet dat je een kwartier voor de vlucht kan komen aanzetten. Als stewardess ben je al vroeg op het vliegveld. Voordat je gaat vliegen, is er namelijk een briefing.

  • Briefing: je bespreekt belangrijke informatie en de taken worden toegewezen. De purser, hoofd van het cabinepersoneel, spreekt je toe.

Na de briefing ga je het vliegtuig in. Samen met het andere personeel doe je een check.

  • Check: je zorgt ervoor dat alles in voldoende mate en staat aanwezig is. Van brandblussers en zwemvesten, tot welkomst pakketjes in de businessclass: alles moet in orde zijn.

Na de check zal je de reizigers helpen met instappen, na een korte check van hun boardingpass. Wanneer iedereen zit zorg je dat de handbagage veilig is opgeborgen. De purser en/ of piloot zullen de gasten welkom heten. Daarna volgt de veiligheidsdemonstratie.

  • Veiligheidsdemonstratie: in geval van nood moeten de passagiers bepaalde regels volgen, die jij demonstreert. Sommige vliegtuigmaatschappijen hebben hiervoor een filmpje.

En dan! De lucht in. Na een check van alle gordels gaan jij en je team ook veilig stellen voor het opstijgen. Eenmaal in de lucht ben je bereikbaar om vragen van reizigers te beantwoorden en hen te serveren.

Een half uurtje voor de landing zal je de landing gaan voorbereiden. Je wilt dat de reizigers weer de gordels om zullen doen. Verder moet je er ook voor zorgen dat alles weer vaststaat, denk bijvoorbeeld aan de trolleys waarop je etenswaren hebt vervoerd.

Na de vlucht zal je huiswaarts keren, je op een andere vlucht voorbereiden of worden overgebracht naar een verblijfplaats, mocht je bijvoorbeeld in het buitenland zijn.

Opleiding

In principe kan je met je diploma van de middelbare school doorstromen naar een opleiding tot stewardess (of steward natuurlijk). Er zijn ook een aantal minder reguliere routes, waarbij het minimum opleidingsniveau verschilt, maar ook de duur van de opleiding zelf. Hieronder een kort overzicht:

  • MBO niveau 4: de duur is 1-3,5 jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Met een fasttrackprogramma kan je opleiding versnelt afronden. Dit kan overigens niet bij elke MBO-instelling. Doe daarom eerst grondig onderzoek.
  • Leer-werktraject: je wordt op een vliegveld getraind tot een stewardess. Met verschillende beoordelingsmomenten, zowel in praktijk als theorie, kan je al binnen een jaar je certificaat behalen.

Maar wat leer je eigenlijk bij een opleiding tot stewardess? Je houdt je bezig met verschillende onderwerpen in de luchtvaart. Niet alleen leer je alles over de veiligheid van passagiers, jezelf en de werking van het vliegen, ook zal je bezig zijn met het leren van een taal. Voor internationale passagiers, moet je je ook kenbaar kunnen maken in het Engels. Soms wordt er ook ingezet op het leren van een taal als Duits. Dit is handig als je je carrière in dat luchtruim wilt voortzetten.

Verder zal je bijvoorbeeld een thema rond ‘special luggage’ (uitzonderlijke bagage) behandelen. Zo kan je een passagier met zekerheid garanderen dat het kostbare bezit met uiterste zorg wordt vervoerd.

Salaris

De meeste stewardessen en stewards zullen niet het werk doen voor het mega salaris dat ze ervan verdienen. Het gemiddelde salaris van een stewardess ligt tussen de €1700 en €3000 bruto per maand. Maar alles wat je ervoor terugkrijgt, dat niet in geld is uitgedrukt, is natuurlijk onbetaalbaar. Het salaris hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Luchtvaartmaatschappij: per maatschappij zal het salaris variëren. Grote, luxere maatschappijen zullen naar waarschijnlijkheid een hoger salaris bieden dan kleinere. Een logische conclusie, omdat zij immers ook meer te besteden hebben.
  • Ervaring: als beginneling, zal je een stuk minder verdienen dan een ervaren stewardess. Je wordt beloont naar de kennis en ervaring die je door de jaren heen hebt opgebouwd.
  • Uren: wellicht ietwat voor de hand liggend, maar wees je ervan bewust dat je niet een standaard 9 tot 5 baan hebt. Wanneer je veel minder uren maakt dan je collega, maar wel dezelfde ervaring hebt, dan zal je minder worden uitbetaald.

Stewardess worden

Mocht je zijn overtuigd om een opleiding in het vak te beginnen, dan is er nog wel een aantal belangrijke zaken die we je moeten vertellen. Er zijn namelijk verschillende eisen die aan je worden gesteld, onder andere:

  • Minimaal MBO-4 werk- en denkniveau
  • Je ogen zijn scherf genoeg en hebben geen te grote afwijking
  • Geen zichtbare piercings. Over tatoeages wordt naar mate de tijd went, al iets makkelijker gaan.
  • Een minimaal leeftijd van 18 jaar, al helemaal als je op het buitenland wil vliegen.
  • Geen zwemdiploma, maar wel de vaardigheid om te kunnen zwemmen.
  • Je lengte is niet te klein of te groot. Je moet wel overal zelf bijkunnen, maar ook niet overal je hoofd stoten.
  • Met een strafblad wordt het aanzienlijk moeilijker worden. De kans dat er wordt gevraagd om een VOG is groot.
  • Je bezit sterke competenties in vaardigheden als communicatie, verzorging en het spreken van Engels.

Mocht je twijfels hebben, omdat je niet aan een van de eisen zal voldoen? Neem dan contact op met een opleidingsinstituut of luchtvaartmaatschappij. Vaak weten zij werd raad met hetgeen dat je dwarszit. Hoe dan ook zal je bij elke soort opleiding door een screening heen gaan. Maar het zou jammer zijn als je je ergens ten onrechte op verheugd.

Een beroep als stewardess klinkt in onze oren in ieder geval als een droom! Mocht je ambities hebben om naar andere continenten te reizen, dan zie je zeker veel van de wereld. Dus zet je mooiste glimlach op en ga ervoor!