Vraag je op een bijeenkomst aan de aanwezigen of ze bekend zijn met het risico om de pneumokokkenziekte op te lopen, dan zullen heel wat mensen je met enige verbazing aankijken. Hoewel het een aandoening is die tot ernstige problemen kan leiden, zoals een zware longontsteking, een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging, blijken maar weinig mensen er voldoende van te weten.
Het herkennen van de pneumokokkenziekte
Pneumokokkenziekte is in feite een verzamelnaam is voor meerdere aandoeningen die door pneumokokken veroorzaakt worden. Doordat er meer dan negentig varianten van deze bacterie bestaan, kan de ziekte er bij iedereen anders uitzien. Het ligt er maar net aan welke variant van de bacterie jij in je lichaam hebt en hoe jouw lichaam daarop reageert. Symptomen die kunnen duiden op een besmetting met pneumokokken zijn oorpijn, koorts, kortademigheid, hoofdpijn, nekstijfheid, verwardheid en het verliezen van het bewustzijn. Ook wanneer ademhalen opeens pijn doet, kan dit wijzen op de pneumokokkenziekte.
Bacteriën in je luchtwegen
De kans bestaat dat je, terwijl je dit leest, zelf pneumokokken in je lichaam hebt zonder dat je dit merkt. Het zijn gekapselde bacteriën, die zich bij veel mensen bevinden in de bovenste luchtwegen. In de meeste gevallen zullen mensen met een gezond afweersysteem hier geen last van ondervinden. Vooral jonge kinderen, mensen boven de 60 jaar en mensen met een minder goed werkend immuunsysteem zijn vatbaar voor ziekte door pneumokokken. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat jaarlijks ongeveer 2.500 mensen in een ziekenhuis belanden nadat invasieve pneumokokkenziekte bij ze is geconstateerd. Het grootste deel van deze groep herstelt goed, maar er zijn ook mensen die eraan overlijden.
Verminderde weerbaarheid
Naarmate we ouder worden, neemt onze weerbaarheid tegen bacteriën en virussen af. Ons immuunsysteem verzwakt op latere leeftijd en daardoor zijn we sneller vatbaar voor ernstige aandoeningen. Daarom ontvangt iedereen vanaf 60 jaar tegenwoordig een uitnodiging om een vaccinatie tegen de pneumokokkenziekte te komen halen. Zo’n vaccin biedt bescherming tegen verschillende soorten pneumokokken en verkleint de kans op ernstige ziektes. Je kunt het pneumokokkenvaccin bij je eigen huisarts halen op basis van de uitnodigingsbrief. Wil je meer weten over het vaccinatieprogramma, kijk dan op Prikwijzer.
Vermijd verkeerde informatie
Het is belangrijk om met betrekking tot aandoeningen en vaccinatiemogelijkheden betrouwbare informatie te raadplegen. Met andere woorden: informatie die door artsen is gecontroleerd en geen onwaarheden bevat. Probeer verkeerde informatie, die bijvoorbeeld via sociale media verspreid wordt, te vermijden.