Zo houd je jouw lichaam en geest in balans

woman sitting on wooden stair smiling

Laten we het even hebben over balans. En dan niet de soort waar je wankelend op een balk staat, maar de balans tussen lichaam en geest. Zeker voor vrouwen kan dit een dans zijn van alle facetten in het leven die moeten worden geregeld. Werk, het huishouden, de kinderen, sporten, een sociaal leven… Poeh, om als ie ballen omhoog te houden, heb je zeker wel, zowel letterlijk als figuurlijk, een sterke ruggengraat nodig. Maak je geen zorgen, ik heb de handleiding voor je!

Bewegen, eten, slapen

We beginnen met de drie punten waar je waarschijnlijk al wel van weet. Dus, het bewegen, eten en slapen. Ter opfrissing: wat houdt dat eigenlijk ook alweer in? Lees:

Beweging
Kies een activiteit die je leuk vindt, zoals zwemmen, fietsen of wandelen en zorg ervoor dat je dit minimaal 30 minuten per dag uitvoert. Je kan het daarna, indien gewenst, opbouwen, maar luister hierbij goed naar je lichaam. Het is fijn dat er zoiets als fysiotherapeut Haarlem is, maar als je problemen kan voorkomen, is dat natuurlijk nog beter. Weet je trouwens op voorhand al dat je een blessure hebt, dan is het misschien handig om een fysio te contacteren voor behandeling en advies in bewegen.

Eten
Het is even zoeken naar balans, bij dat eten. Je wil eigenlijk een verscheidenheid aan groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten consumeren, maar je wil ook niet doorslaan in het ‘gezonde’. Hanteer daarom een vuistregel voor jezelf, dat je bijvoorbeeld eens in de week je ‘regime’ kan loslaten, om het ook nog leuk te houden.

Slapen
Hoe heerlijk is het om tóch nog die extra aflevering van je favoriete serie te kijken? Ja, we weten het, maar de volgende ochtend heb je altijd weer spijt. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen en dat is nodig om de volgende dag weer zo fris als een hoentje te starten.

Rust, orde en regelmaat

Om je mentale welzijn op orde te krijgen, is het belangrijk om regelmatig tijd te nemen voor jezelf en te investeren in zelfzorg. Begin met het identificeren van stressfactoren en zoek naar manieren om deze te verminderen, zoals door meditatie, ademhalingsoefeningen of fysieke activiteit. Zorg ook voor een gezonde balans tussen werk en ontspanning door voldoende pauzes te nemen en te genieten van sociale contacten. Wees vriendelijk voor jezelf en erken je grenzen. Regelmatige zelfreflectie en het stellen van realistische doelen kunnen helpen bij het behouden van een positieve gemoedstoestand. Het is een continu proces van zelfzorg en bewustzijn.

Een combinatie van beide

Mocht je bovenstaande zaken wel ongeveer op orde hebben, dan is het tijd om het fysieke met het mentale met elkaar te combineren. Geeft je lichaam bijvoorbeeld aan dat je pijn hebt, dan is het aan jou zelf om toch die fysiotherapie in Haarlem Centrum eens op te bellen om een afspraak te maken. Zo lang je dus goed naar je lichaam luistert en er mentaal op handelt, dan is het goed. Andersom geldt het trouwens ook hè, als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit en al de hele dag in bed ligt, kan het echt wel veel goeds doen om jezelf even naar buiten te verplaatsen.

Zo, tot slot zouden we je willen meegeven dat het een proces is van vallen en opstaan. Als je dan eenmaal fysiek en mentaal goed in je vel zit, dan weet je dat je nooit meer anders wil. Op een lang en gelukkig leven, nietwaar?