Een duurzame kraamtijd creëer je zo

person holding baby's hand in close up photography

Gefeliciteerd! Er is een kleine op komst. Wat ontzettend gaaf dat je ouder mag worden van een nieuw, klein wondertje. Waarschijnlijk ben je ondertussen al lang en breed bezig met het verzamelen van babyspullen, maar ben je er eigenlijk van op de hoogte dat er ook veel duurzame alternatieven zijn?

We geven daarbij overigens niet per se een oordeel, maar als je kan bijdragen aan de natuur, dan wil je dat toch? In plaats van die duizenden luiers die je het eerste jaar verbruikt, kan je ook overwegen om over te stappen op wasbare luiers, om maar een voorbeeld te noemen. Anyway, lees in deze blog over duurzame middelen om je kraamtijd door te komen.

Wat is de kraamtijd?

Nadat je kindje is geboren, is er een periode waarin de moeder en de baby moeten herstellen van de geboorte. Wellicht heeft de moeder wel wonden down there die moeten worden verzorgd en de baby is überhaupt bezig met overleven van de eerste tijd op deze aarde.

De kraamtijd duurt ongeveer 6 weken. En oh ja, misschien wel handig om te weten, we doelen echt op de kraamtijd, niet de kraamperiode. De kraamperiode is namelijk de eerste 8 à 10 dagen na de bevalling waarin er een kraamverzorgster in huis aanwezig is om voor zowel moeder als kind te zorgen.

Wat heb je allemaal nodig?

Van kraamverband tot aan hydrofiele doeken, tig rompertjes en een berg luiers: het is nogal wat, wat je allemaal in huis dient te halen. Veel van deze dingen zijn gewoon nodig en daar is niets aan te doen. Je wil immers de beste zorg voor je baby’tje en dat vergt een hoop spullen, liefde en geduld. Maar goed, dat betekent niet dat je er niet met een natuurbewuste blik naartoe kan kijken. Want, er bestaan wel degelijk duurzame alternatieven voor een aantal spullen. Van wasbare zwemluiers voor na de kraamtijd tot duurzame stoffen, het is er allemaal. We vertellen je graag over een aantal highlights uit deze categorie spullen.

Duurzame alternatieve

Neem onderstaande lijst goed in je op. Lees:

  • Luiers
    Een pasgeboren baby gebruikt gemiddeld wel 7 luiers per dag in het eerste jaar. Dat zijn al 49 luiers (!) per week. Mocht je een duurzaam alternatief overwegen, kijk dan goed rond waar je wasbare luiers vandaan kan halen.
  • Draagzak
    Een draagzak van goede kwaliteit en gerecyclede stoffen is er eentje die je voor altijd wil bewaren. Deze zakken zijn vaak zelfs van zo’n kwaliteit, dat een eventuele volgende er ook nog in kan worden gedragen.
  • Zoogcompressen
    Na de geboorte van het kind kan het zo zijn dat de moeder last heeft van zogeheten lekkende borsten. Wasbare zoogcompressen bieden in zo’n geval een oplossing waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Het mooie aan deze items is overigens ook dat ze erg comfortabel zijn!
  • Tweedehands commode
    Het kind is nog niet eens geboren en je bent nu al klauwen met geld kwijt. Natuurlijk doe je het met liefde, maar als je ergens op kan besparen, is dat mooi meegenomen. Zo kan dat ook met een tweedehands commode. Je geeft een item een tweede leven én het kost je ook nog eens minder. Gaaf, nietwaar?

En zo bestaan er natuurlijk nog veel meer duurzame alternatieven. Het belangrijkste is dat je weet dat er mogelijkheden toe zijn om duurzamere keuzes te maken. Wij hebben je het voorzetje gegeven, maak je het zelf dan af?