In een gezonde relatie kunnen prima discussies voorkomen. Maar, wat doe je als die discussies steeds vaker uitmonden in ruzie? En hoe ga je om met een serieuze relatiecrisis? Zelfs als de vonk verdwenen lijkt hoeft dat niet het einde te betekenen. Een relatiecoach maakt kwesties bespreekbaar en brengt jullie (weer) dichter bij elkaar.
Tijdens een opleiding tot relatiecoach van NONONS leer je vaardigheden om stellen te verbinden. Dankzij toepasbare skills, oefeningen en opdrachten ga je daar heel praktisch mee aan de slag.
Iedere situatie is anders
Er is geen situatie hetzelfde, waardoor een relatiecoach zich makkelijk moet kunnen aanpassen. Tijdens een relatiecoach opleiding leer je goed te luisteren, in kaart te brengen wat er speelt en daar vervolgens mee aan de slag te gaan.
Zo ontwikkel je de vaardigheden om ieder stel verder te helpen, ongeacht hun situatie. Dus moet het professioneel en diepgaand? Of juist positief en luchtig? Je helpt stellen hun relatie te verbeteren van een 8 naar een 9. Of je ondersteunt stellen in veel slechter weer.
- Leer hoe je stellen aan het denken zet over hun relatie
- Vraag door naar waarom stellen niet meer op één lijn zitten
- Laat de stellen hun individuele frustraties uitspreken
Een relatiecoach helpt je door het proces heen, door bespreekbaar te maken wat tot op dat moment onbespreekbaar lijkt. Vrijuit spreken lucht op en helpt bij het bereiken van het beginpunt om aan een oplossing te werken.
Toepassen: de LV5 relatiecoachmethode®
Relatiecoaches leren bij NONONS volgens de relatiecoachmethode Liefdesvaardigheden in 5 stappen (LV5). Het is een methode van Anne de Jong, die daarvoor de wetenschap, psychologische inzichten en kennis van relaties vertaalde tot een aanpak waarmee iedereen aan de slag kan. De LV5-methode biedt diepgang en geeft stellen zelfinzicht, kennis en handvatten. Dat nodigt stellen uit om er zelf mee aan de slag te gaan, waardoor ze de oplossingen intrinsiek omarmen.
Tip: wil je jouw relatie verbeteren? Om de vonk weer terug te brengen? Zorg ervoor dat jullie met elkaar in gesprek gaan. Stel vast wat er misschien mis is. Maak het bespreekbaar. Maar waak ervoor om niet te snel te willen. Laat ook de ander zijn of haar verhaal doen. Je werkt slechts toe naar het beginpunt van een oplossing. Neem er de tijd voor.
Dit doet een relatiecoach
Een relatiecoach luistert naar de situatie, om de relatiepatronen te herkennen en benoemen. Aan de hand daarvan lukt het om stellen inzicht te geven in wat er tussen hen gebeurt. Met meer inzicht in jouw rol en die van de ander vallen de verschillende puzzelstukjes op hun plek. De reactie van de ander is misschien niet zo willekeurig of onverwacht als je altijd dacht.
Heel concreet helpt een coach bij het doorbreken van ineffectieve interactie (de ongeluksroute). Dat doet een relatiecoach door vragen te stellen, te pendelen, empatisch te gissen, te reframen en zachte emoties te benoemen. Het zijn specifieke skills, om het gesprek te begeleiden en bij te sturen als dat nodig is.
Dat helpt ruzies te de-escaleren, de balans terug te brengen en met elkaar in gesprek te gaan over ingewikkelde onderwerpen. Veel stellen worstelen bijvoorbeeld met thema’s zoals macht, seks, opvoeding en geldzaken.
Start zelf met een opleiding tot relatiecoach
Heeft jouw eigen relatie voldoende aan een paar praktische tips, maar wil je anderen wel graag helpen bij pittige discussies, twijfels of serieuze ruzies? Volg dan een opleiding tot relatiecoach. Je leert vaardigheden, doet oefeningen en krijgt handvatten om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Ook werk je een stappenplan uit, dat je kunt gebruiken bij trajecten met stellen (of om je eigen relatie verder te verbeteren). Tip: bij NONONS volg je naast de opleiding tot relatiecoach ook een algemene opleiding tot coach of een andere training. Zo werk je aan je softskills. Dat komt zowel in je relatie, in het dagelijks leven als op je werk waarschijnlijk goed van pas.