Veiligheidsglas bestaat uit verschillende soorten. Zo kun je kiezen voor gehard en gelaagd glas. Beide soorten hebben dezelfde soort functie. Ze zijn bedoeld om de veiligheid te verhogen. Toch is het voor lang niet iedereen duidelijk waarom ze nu juist voor gelaagd glas zouden kiezen. Wat maakt dit glas extra sterk en betrouwbaar en in welke situaties is dit glas echt onmisbaar? In dit artikel zetten we de drie belangrijkste redenen op een rij en leggen we uit wanneer je het beste voor gelaagd glas in huis kunt kiezen.
1. Inbraakwerend
Een van de grootste voordelen van gelaagd glas is dat het extra inbraakwerend is. Voorheen – toen in de meeste woningen nog enkel glas werd gebruikt – was het namelijk relatief makkelijk om een woning te betreden. Criminelen konden eenvoudig een raampje intikken om zichzelf toegang te verlenen. Tegenwoordig is dat gelukkig wel wat lastiger. Door het gebruik van gelaagd glas is het vrijwel onmogelijk om snel een ruitje in te tikken. Het glas is veel sterker. Als het al lukt, dan kost dit veel tijd. En dat is precies wat je wilt. Hoe meer tijd het kost om in te breken, hoe groter de kans dat ze een ander slachtoffer zoeken. De pakkans wordt immers ook groter als ze langer bij een woning blijven rondhangen. Daarom zullen dieven altijd de voorkeur geven aan een woning die ze snel en relatief gemakkelijk kunnen betreden.
2. Doorvalveilig
Soms zijn er plekken in huis waar het risico op vallen erg groot is. Ook waar de kans op letsel bij doorvallen erg hoog is. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij trapafscheidingen of bij een glazen balustrade van een balkon. Als iemand dan door de ruit valt, kan dit catastrofale gevolgen hebben. Letselveilig glas zoals gelaagd glas heeft een veilig breukpatroon. Er zullen dan ook geen grote, gevaarlijke openingen ontstaan waar men zich aan kan verwonden. Het glas spat niet uiteen, maar blijft altijd bij elkaar gehouden. Hierdoor kan je er nooit doorheen vallen en is de kans op ernstig letsel heel klein. Veel erger dan een schram kan het niet worden.
3. In sommige gevallen verplicht
Wist je dat veiligheidsglas in sommige gevallen zelfs verplicht is? Dit geldt in veel gevallen ook bij openbare gebouwen waar een groot risico op doorvallen en letsel is. Denk bijvoorbeeld aan een kinderdagopvang met grote raampartijen. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als een kind te hard tegen een ruit valt en deze vervolgens breekt.
Wat de regelgeving met betrekking tot het gebruikte glas is, is geheel afhankelijk van het type woning en hoe deze wordt gebruikt. Laat je daarom goed informeren en weet wat verplicht is voor jouw woning. Dit geldt ook zeker als je een woning laat (ver)bouwen. In dat geval kunnen er ineens andere regels gelden. Het is verstandig om hier rekening mee te houden.